FC Twente - AJAX 2-1
Enschede, BeNe League, 07-09-2012
Pijnlijke eerste nederlaag voor Ajax Vrouwen tegen FC Twente: 2-1

De derde competitiewedstrijd van de Ajax Vrouwen mocht met recht een kraker genoemd worden. Tegenstander FC Twente, dat veel geld heeft geïnvesteerd in het vrouwenvoetbal, mag met recht de grootste concurrent om de felbegeerde eerste plaats genoemd worden. De Ajacieden reisden als koploper af naar de Grolsche Veste waar het duel met de Twentse opponent afgewerkt zou worden op een avond dat ook het Nederlands Elftal in actie kwam tegen Turkije. Mede hierdoor zouden 'slechts' 3000 toeschouwers aanwezig zijn om de strijd om de koppositie in levende lijve te aanschouwen. TV Oost zond het duel live uit, dus uiteindelijk kon de gehele regio meegenieten van deze topper in de BeneLeague-competitie. Halverwege augustus speelde de Ajax Vrouwen ook al tegen FC Twente tijdens het FC Twente Tournament. Destijds werd met 0-0 gelijkgespeeld tegen een veredeld tweede vrouwenteam van FC Twente. FC Twente en PSV waren na twee speelronden gedeeld nummer 2 achter Ajax na het 1-1 gelijkspel van een week geleden.

Kort na zes uur kwam de Ajax-bus het parkeerterrein van de Grolsche Veste opgereden. Bij het uitstappen waren onze vrouwen ontspannen en hadden er zin in. Tussen kwart voor 7 en 7 uur begonnen beide teams aan de warming up. Ajax, zo bleek uit de voorbereiding, zou met dezelfde basisopstelling beginnen als een week eerder toen in Utrecht met 3-1 werd gewonnen van de plaatselijke FC. Toen luttele minuten vóór de aftrap beide vrouwenteams het veld betraden, zocht manager vrouwenvoetbal Marleen Molenaar een plekje op de tribune om de wedstrijd vanaf daar te kunnen aanschouwen.

Direct na het eerste fluitsignaal was duidelijk dat beide teams elkaar met open vizier zouden bestrijden en er een hoog tempo nodig zou zijn om de tegenstander kapot te kunnen spelen. FC Twente zocht meteen de aanval, maar de eerste uitbraak van Ajax was meteen doeltreffend. Een pass van Leonne Stentler bereikte Babiche Roof die een scherpe voorzet gaf op Mandy Versteegt. Ze tikte de bal subtiel langs Twente-keepster Sari van Veenendaal en was er als eerste bij om de bal in het doel te schieten. Er was nog net geen 4 minuten gespeeld of de gasten stonden al op een 0-1 voorsprong. Aan de lange zijde van de Grolsche Veste stond het uitvak, bestaande uit pakweg 8 supporters, enthousiast te juichen. De voorsprong mocht verrassend, maar als zeer welkom beschouwd worden.

Na de snelle treffer nam FC Twente het initiatief over. Het spelbeeld kantelde en het was duidelijk te zien dat de Tukkers als vijf jaar samen spelen en vanuit een goed collectie druk kunnen zetten op de tegenstander. Ajax kon de aanvalsgolven van FC Twente nog redelijk parreren, en wist zodoende de voorsprong lang vast te houden. Pas vijf minuten voor tijd werd de stand gelijkgetrokken toen Ellen Jansen voor FC Twente het net wist te vinden. Op dat moment was het juist tegen de verhouding in, en voor de Amsterdamse dames een tegenvaller dat dit kort vóór de rust gebeurden.

In de tweede helft was FC Twente duidelijk de bovenliggende partij. Ajax leed te snel balverlies en gaf daarnaast teveel ruimte weg zodat FC Twente met name via de linkerkant gevaarlijk kon doorkomen. Toch waren de eerste doelpogingen na de thee van Ajax. Invalster Eshly Bakker (in de 35e minuut in het veld gekomen voor Babiche Roof) ging in de vijfde minuut na de pauze alleen het strafschopgebied van FC Twente binnen, maar juist op het moment dat ze wilde schieten, werd ze geblokt en ging de kans verloren. Helaas liep Eshly bij deze actie een blessure op en moest ze vervangen worden door Sabine Becx. Nadat Desiree van Lunteren kort na deze wissel rakelings langs de paal van het FC Twente-doel had geschoten, werd het eenrichtingsverkeer naar het doel van Laura du Ry.

In het laatste half uur van de wedstrijd ontpopten met name Laura du Ry en aanvoerster Daphne Koster zich als beste speelsters aan de kant van Ajax. Du Ry wist enkele grote kansen van FC Twente onschadelijk te maken. Daphne Koster wist tot tweemaal toe met een ultieme sliding een zekere treffer van FC Twente te voorkomen. Helaas werd de druk van FC Twente toch te groot en met minder dan 10 minuten op de stadionklok van Grolsche Veste wist de thuisclub alsnog de overwinning in Enschede te houden. Een vrije trap werd strak voor het doel van Ajax geschoten en door Courtney Goodson in de verre hoek gekopt. Deze treffer leek het duel alsnog in het voordeel van FC Twente te beslissen.

De slotfase bestond evenwel uit enkele plaagstootje van Ajax. De vrouwen kozen wat vaker voor de lange bal en een gevaarlijke hoekschop in de slotminuut leek zelfs bijna voor de niet-verdiende gelijkmaker te zorgen. Na het laatste fluitsignaal was de eerste nederlaag van de Ajax Vrouwen een feit. In de Grolsche Veste werd de overwinning als een kampioenschap gevierd. Teleurgesteld verlieten de Ajacieden de grasmat op weg naar de kleedkamer en, later op de avond, met de bus naar De Toekomst. Door deze nederlaag vallen de Ajax Vrouwen terug naar de derde plaats in de competitie. FC Twente is de nieuwe koploper met 7 punten uit 3 duels, gevolgd door PEC Zwolle, Ajax en ADO Den Haag met ieder 6 punten. PEC Zwolle, dat PSV verrassend met 5-2 versloeg, is de volgende tegenstander van Ajax. Op vrijdag 21 september speelt Ajax tegen de Zwollenaren bij De Toekomst. Hopelijk kan de kater van Enschede dan weggespoeld worden met een thuisoverwinning op PEC.


Scoreverloop: 4. Mandy Versteegt 0-1, 40. Ellen Jansen 1-1, 81. Courtney Goodson 2-1

Scheidsrechter: S. de Jong
Assistent-scheidsrechters: K.H. Brondijk en H. Feyen

Gele kaarten: 80. Tessel Middag

Toeschouwers: 3000

FC Twente:

1. Sari van Veenendaal, 2. Félicienne Minnaar (90/ 12. Maud Roetgering), 3. Courtney Goodson, 5. Tashira Renfurm, 7. Shanice van de Sanden (56/ 15. Siri Worm), 9. Anouk Dekker, 10. Maayke Heuver (84/ 22. Anne Bosveld), 11. Marlous Pieëte, 16. Marthe Munsterman, 17. Ellen Jansen, 18. Larissa Wigger

Coach: Arjan Veurink


Ajax:

1. Laura du Ry, 3. Daphne Koster, 4. Leonne Stentler, 5. Petra Hogewoning, 6. Anouk Hoogendijk, 7. Linda Bakker, 8. Tessel Middag, 9. Mandy Versteegt, 10. Desiree van Lunteren, 11. Babiche Roof (35/ 12. Eshly Bakker (54/ 19. Sabine Becx)), 20. Liza van der Most

Coach: Ed Engelkes©2012 by REMEPRO.NL - foto's: Jacques/ tekst: Rodger

Het copyright van alle in deze site opgenomen foto's ligt bij REMEPRO.NL - Zonder schriftelijke toestemming is het niet toegestaan deze foto's te gebruiken.
Mocht je jezelf herkennen op een van deze foto's en daarom de foto van internet af willen of jezelf onherkenbaar gemaakt zien,
stuur ons dan een e-mail en e.e.a. zal zo snel mogelijk worden uitgevoerd.